Tasavvufta aşk şarabı ne demek?
Mevlana’da ilahi aşkın vecdi, şarabın sebep olduğu sarhoşluğa benzer. Onun kadehindeki şarap şüphesiz aşk şarabıdır. Bütün bunların amacı mutlak olan Allah’tır.
Tasavvufta içki ne demek?
Tasavvufta sarhoşluk, Tanrı’ya yoğunlaşırken vecde düşerek dış dünyayla bağlantının kaybı olarak yorumlanır ve Tasavvuf terminolojisinde “sekr” adı altında işlenir. Bu anlamdaki sarhoşluk, herhangi bir maddenin tüketilmesinden değil, ilahi aşkın yoğunluğundan kaynaklanır.
Tasavvufta geda ne demek?
Hikâyenin âlim olarak tanıtılan kahramanına köle, fakir, muhtaç anlamına gelen “Gedâ” ismi verilirken, Geda’nın rüyasında gördüğü güzellikle kıyaslanamayacak kadar mükemmel olan bir diğer hikâye kahramanına ise “Şah” ismi verilir.
Tasavvufta kadeh ne demek?
Manevi hal, manevi haz, coşku, çekim ve vecit anlamına gelen bir tasavvuf terimi. Tasavvuf terimi, takipçinin ilahi aşkı yoğun ve sürekli olarak deneyimlemesi anlamına gelir.
Tasavvufta mey ne demek?
İlahi aşk anlamında, takipçiyi vecit haline getiren bir tasavvuf sembolüdür. İlahi aşk, sevgi ve hakikat anlamında kullanılan bir tasavvuf terimidir.
Mey şarabı nedir?
Kırmızı ve beyaz şarapların aksine, üzüm suyundan yapılmaz. Meyve şarabı yapımı yalnızca meyve suyundan yapılır. Erik, nar, mürver veya karahindiba gibi kulağa lezzetli gelen herhangi bir meyveyle yapılabilir.
Aşkı Saki ne demek?
Divan edebiyatında saki, aşk ve ayrılık temasının simgesi olarak sıkça kullanılır.
Tasavvufta peymane ne demek?
Cam, içki bardağı anlamına gelir; kadeh, ritl, peymâne, piyale, sâgar, sağrak, ayak, hail kelimeleriyle aynı anlamı taşır.
Şaki ne demek tasavvufta?
Sakî, su arayan, su içen, su dağıtan; içecek sunan kap; Allah sevgisini ve Allah nurunu insan ruhuna nakleden kimse demektir (Devellioğlu 1997: 915). Saki terimi bazı sözlüklerde tasavvufun bir terimi olarak değerlendirilmektedir.
Tasavvufta mest ne demek?
Bilindiği üzere tasavvufta içki ile ilgili mest, sarhoşluk, sekr gibi kavramlar mecaz anlamda kullanılmaktadır. “Mest-i elest” tabiri de sıkça kullanılmaktadır.
Tasavvufta cihan ne demek?
canan 1. sevilen, sevilen, sevgili kişi. 2. kadın ismi. Üçüncü taş Allah. lieber 1. sevilen, sevilen, sevgili kişi. 2. kadın ismi. Üçüncü taş Allah.
Yunus Emre Ayruk ne demek?
Ayruk(t): Ayrı, başka, öteki. Ayruksamak(t): Başka türlü çelişkili. Ayruksımak(t): Başka, başka, çelişkili, başkası.
Tasavvufta şarap ne anlama gelir?
Şarabın tasavvufî ıstılahta ve tasavvufî şiirde sembolik düzeyde ilâhî aşkı karşılaması, onun sarhoşluk ve zihni geçici olarak askıya alma gibi özelliklerinin tasavvuftaki “sekr” hâliyle benzerliğinden kaynaklanmaktadır.
Şurb ne demek?
Şurup sözlükte “içecek” anlamına gelir. Kur’an’da üç yerde geçen (eş-Şu’ara 26/155; el-Kamer 54/28; el-Vakıa 56/55) Şirb kelimesi “bir porsiyon, içecekten alınan bir miktar” anlamına gelir.
Tasavvufta meyhane ne demek?
Farsçada “içki içilen yer” anlamına gelen meyhane, tasavvuf edebiyatında dervişlerin Allah’a, kâmil önderin gönlüne, ilahî âleme aşk ve şevkle ibadet ve dua ettikleri kulübe anlamına gelir (Cebecioğlu, 2004: 435).
Şarap neyi temsil eder?
Sadece şarabın sarhoş edici doğasını değil, aynı zamanda sosyal ve faydalı etkilerini de temsil eder. Medeniyetin destekçisi ve barışın aşığıdır. Yunan mitolojisinde Dionysus, Hindistan’a kadar seyahat etti ve kültünü en çok doğu kökenleriyle bilinen Yunanistan’a yaydı.
Şarap kelimesinin tasavvuf edebiyatında ifade ettiği anlam nedir?
Şarabın tasavvufî ıstılahta ve tasavvufî şiirde sembolik düzeyde ilâhî aşkı karşılaması, onun sarhoşluk ve zihni geçici olarak askıya alma gibi özelliklerinin tasavvuftaki “sekr” hâliyle benzerliğinden kaynaklanmaktadır.
Şarap ne ifade eder?
Şarap, fermente edilmiş üzüm suyundan yapılan alkollü bir içecektir. Teknik olarak herhangi bir meyveden yapılabilmesine rağmen, yasal olarak “şarap” olarak adlandırılabilmesi için üretiminde üzümden başka hiçbir hammadde kullanılamaz.
Kuranda geçen şarap ne demek?
Şüphesiz şarap (her türlü sarhoş edici içki ve uyuşturucular), kumar, putlar ve fal okları (piyango oyunları; bütün bunlar) şeytan işi birer pisliktir.