İçeriğe geç

Tefehhüm Ne Demek Osmanlıca

Tefehhüm ne demek?

Tefehhum: Sözlük anlamı anlamak, farkındalıktır. Ancak en geniş anlamıyla, ne okuduğunu bilmek, okuduğunun mümkün olduğunca farkında olmak anlamına gelir.

Osmanlıca mülâhaza ne demek?

“Consideration” kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. “Lehez” kelimesinden türemiştir ve “düşünmek, değerlendirmek, kafa yormak ve değerlendirmek” anlamına gelir.

Mücehhez ne demek Osmanlıca?

(ﻣﺠﻬّﺰ) sıfat (ar. donatmak fiilinden) Yapılacak iş için gerekli olan her türlü malzemeyle donatılmış, hazır edilmiş, donatılmış, döşenmiş: Biz, hikmet alametleriyle donatılmış fikir ordusuyuz / Hakikat ayetleri gözümüzde okunuyor (Tevfik Fikret).

Münfehim ne demek Osmanlıca?

(ﻣﻨﻔﻬﻢ) sıfat. (Ar. fehm “anlamak”, infihām > münfehim) Anlaşılan, kavranan, kavranan: Kaziyye gûyiyâ münfehim’in ahdinde idi / Güneş kimdir tâvûs-ı zerrin-bâl şeb gurâb (Necâtî) Bey).

Tefeul ne demek?

İyiliğe bağlama, şans olarak görme: Tefeul, bir şeyi şans olarak görmek, bir olayı iyiye işaret olarak görmek demektir. Bu iyi bir görüş meselesi olduğundan, minnettardır (Ömer N. Bilmen tarafından). Tefe’ülen (ﺗﻔﺄﻻً) sıf. (tefe’ül’ün tenwin biçimi) Tefeül ile, bir kimse bunu şans olarak gördüğünde.

Fuhşiyat ne demek türkçe?

(ﻓﺤﺸﻴ]ﺎﺕ) i. (ar. fuḥş, fuḥşі > fuḥşiyye, -āt, fuḥşiyyāt ile “fuhuşla ilgili şey”in çoğulu) ahlak ve namusu çiğneyen davranış, zinayla ilgili fiiller.

Mütehassıs Osmanlıca ne demek?

“Mutehassis” kelimesi Arapça kökenlidir ve Türkçeye Arapçadan gelmiştir. “تَحَسَّسَ” (tehassesa) fiilinden türemiştir ve “hissetmek, hissetmek” anlamında kullanılır. Anlamı: “Uzman”ın, duygularını kolayca hisseden ve bunların kendisini yoğun bir şekilde etkilemesine izin veren duygusal olarak etkilenen kişi anlamına geldiği anlaşılmaktadır.

Mütedahil ne demek Osmanlıca?

Birbirini kovalayan, iç içe geçen, iç içe geçen, iç içe geçen.

Osmanlıca müteveccih ne demek?

Arapça wch kökünden gelen ve “yöneten, yönelen” anlamına gelen müteveccih متوجّه‎ kelimesinden alınmış bir alıntıdır.

Muhazir ne demek Osmanlıca?

Muhacir, Osmanlı İmparatorluğu tarafından etnik temizlik veya anavatanlarındaki savaş gibi nedenlerle Osmanlı İmparatorluğu’na göç eden Müslümanlara verilen genel isimdir. Arapça’da “Mekke’den Medine’ye göç eden kişi” anlamına gelen kelimeden Türkçe’ye geçmiştir.

Müterakkî ne demek Osmanlıca?

(ﻣﺘﺮﻗّﻰ) sıfat. (Ar. teraḳḳī muteraḳḳі, “ilerlemek, yükselmek”) ilerleme ve gelişme, ilerlemiş, medeniyet düzeyi yükselmiş, ilerlemiştir. Müterakkiye (ﻣﺘﺮﻗّﻴﻪ) sıfat. Müterakki kelimesinin aynı manadaki muğlak şekli: “Akvâm-ı müterakkiye: Gelişmiş kavimler.”

Müstahkem Osmanlıca ne demek?

Arapça kökenli olan “مستحكم” (mustaḥkam) kelimesinden türemiştir. Anlamı: “Müstahkem” kelimesi, müstahkem, takviye edilmiş veya korunmuş bir şey veya yeri ifade eder.

Müteferrik ne demek Osmanlıca?

(Ar. teferruc muteferric, “genişletmek, uzatmak” kelimelerinden gelir.) Yürüyüşe çıkan kişi.

Müfsid ne demek Osmanlıca?

Arapça “fsd” kökünden gelen ve “fesat çıkaran” anlamına gelen “mufsid” kelimesinden türemiş bir kelimedir. Sözlükte, rahatsız edici veya bozguncu anlamına gelir. Mufsid kelimesi, İslam teolojisinde inancı (inancı) geçersiz kılan durumlar için ve İslam hukukunda ise başlamış bir ibadetin bozulmasıyla kullanılan bir terimdir.

Mübayin ne demek Osmanlıca?

1. Ayrı, farklı, farklı, farklı.

Teferru etmek ne demek?

Anlamı: Ayrıntı kelimesi bir olayın veya konunun ayrıntıları, detayları veya incelikleri anlamına gelir. Bu kelime, daha ayrıntılı olarak açıklanması veya incelenmesi gereken bir şeyin bölümlerini tanımlamak için kullanılır.

Tevehhum ne demek TDK?

TDK’ya göre varsayım şu şekilde açıklanıyor; – Gereksiz yere korkmak, – Düşünmek, korkuya kapılmak.

Müzaf ne demek?

muzafun ileyh muzaf (مَلِكُ النَّاسِ) “halkın kralı” anlamına gelir. Burada melik kelimesi muzaf yani tamamlayıcıdır.

Müşteref ne demek?

Ehren, birine şeref vermek ve onuru göstermek anlamına gelirken, müşerref kelimesi şerefli anlamına gelir. Bu kelime genellikle biriyle tanıştıktan sonra nazik bir ifade olarak kullanılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Çarşı Escort